Montessori Dekorasyon

admin on Şubat 23, 2021

Maria Montessori, İtalya’nın ilk kadın doktorudur. Geliştirdiği Montessori metodunun çalışmalarına zihinsel engelli çocuklarla başladı. Başarılı bir sürecin ardından kitlesini genişleterek, bulduğu yöntemin tüm okul öncesi kurumlara yayılmasını sağladı. Son dönemlerde ilgi odağı olan ‘’Montessori felsefesi nedir?’’ ve ‘’Montessori dekorasyonu nasıl ortaya çıktı?’’ sorularının yanıtlarını sizin için derledik.

Montessori Felsefesi Nedir?

Montessori felsefesi gözlem üzerine inşa edilmiştir. Belirli yaş gruplarına ayrılmış çocuklar, ruhsal bakış açısı ile gözlemlenir. Amaç, hem yetişkinlerle hem de sosyal çevreleriyle olan ilişki ve çatışmalarını saptamaktır. Bahsettiğimiz gözlem, hedefine ulaşması adına özgür bir ortamda gerçekleşmelidir. Bu nedenle çocuğun çevresine hâkim olacağı boyutta ve ağırlıkta eşyalar yerleştirilir. Böylece özgüven yetisi gelişerek yetişkin birey içgüdüsü kazanmak adına önemli bir adım atar.

Çocukları yetişkin bir birey kimliğine kavuşması için özgür bırakmak ve seçimlerine saygı göstermek ilgi alanlarını kavramak açısından da faydalı olacaktır. Onları ‘ruhsal bir embriyo’ olarak tanımlayan Maria Montessori, etraflarındaki materyallerin biçim, renk, doku, tat, büyüklük gibi algılarını yönlendirdiğini keşfetmiştir. Saygı ve özgürlük prensiplerinin esas alındığı Montessori felsefesi, zaman içinde günlük hayata da uyarlanmıştır.

Montessori Dekorasyon Nedir?

“Çocuğa kendi başına kullanabileceği bir ortam vermeliyiz; kendi küçük lavabosu, kendi açabileceği çekmeceler, kendi kullanabileceği gündelik eşyalar, kendi katlayıp yayabileceği sevimli bir battaniyenin altında uyuyacağı küçük bir yatak… Ona, içinde yaşayabileceği ve oynayabileceği bir ortam vermeliyiz; sonra da onun kendi ellerini bütün gün kullanmasını gözlemeli, akşam kendi başına kıyafetlerini değiştirmesini ve kendi başına yatağına uzanmasını sabırla beklemeliyiz.’’ Maria Montessori

Montessori dekorasyon için Montessori felsefesinin günlük hayata uyarlanmış versiyonu diyebiliriz. İlk kural eşyaların erişim kolaylığı sunmasıdır. Örneğin; çocuk, yatağına yardımsız girebilmelidir. Üstünü kendi başına örtebilmeli ve yatağını tek başına toplayabilmelidir. Gardırop, kıyafetlerine erişebileceği yükseklikte olmalı, askılar boyunu aşmamalıdır. Kitaplıkta bulunan raflar ise göz hizasına yerleştirilmelidir.

Montessori dekorasyonun bir diğer önemli kuralı sadeliktir. Her şey belirli bir düzen içinde olmalıdır çünkü kaos ortamı dikkat dağıtır ve erişimi zorlaştırır. Oyuncaklar, kategorilendirilerek farklı kutulara yerleştirilmelidir. Bu aşamayı geçtikten sonra, odadaki araç gereçleri kendi bilgisi ile sınıflandırmasını, ardından da ilgi alanına göre konumlandırmasını isteyebilirsiniz. Önemli olan noktanın, odanın şeklinden çok işin felsefesi olduğunu unutmamalısınız.

0 comments
Post a comment