Le Corbusier
Şehiɾ plancısı, ɾessam, heykeltıɾaş, yazaɾ ve modeɾn mobilya tasaɾımcısı… Le Corbusier ismiyle tanınan Chaɾles-Edouaɾd Jeanneɾet, büyük önem verdiği kariyerini harika bir ünvanla süsledi: ’Dünyanın silüetini değiştiren mimar’
Le Corbusier Kimdir?
Le Corbusier, 6 Ekim 1887’de İsviçre’nin La Chaux-de-Fonds şehrinde dünyaya geldi. 13 yaşında okulu bırakıp, saat ustası olan babasının yanında çalışmaya başladı. Bu sırada Uygulamalı Sanatlar Okulu’na da kayıt yaptıran Le Corbusier, mimarlığa ilgi duymaya başladı. Auguste Perret ve Peter Behrens gibi ünlü isimlerle çalışma fırsatı yakalayınca hem ilgisi çoğaldı hem de becerilerini geliştirme şansı buldu.
Le Corbusier, iyi bir sanatçı olduğu kadar iyi de bir gezgindi. Gençlik yıllarında seyahat ettiği Orta Avrupa ve Akdeniz ülkelerinden oldukça etkilendi. Özellikle yalın Akdeniz evlerinin formu mimari anlayışının gelişmesinde büyük rol oynadı. Bu dönemde çizim yeteneğini de geliştiren Le Corbusier, yazınsal kulvarda da eserler üretmek istedi. 1923 yılında Mimarlığa Doğru isimli ilk kitabını yayınladı. Kitapta süslemeciliğin aksine işlevselliği savundu. “Bir şey, bir ihtiyaca cevap veriyorsa güzeldir.” sözü ile işlevselcilik anlayışının temellerini attı. Le Corbusier takma adını da bu dönemde kullanmaya başladı.
Le Corbusier, işlevselliğe yönelirken 19.yüzyılın kent yaşam koşullarını göz önünde bulundurdu. O dönem kentlerdeki yaşam şartları kötüydü ve ünlü mimara göre işlevsellik, biçimden daha önemli olmalıydı. Bu nedenledir ki, tasarladığı kentler “yaşama, çalışma, aklın ve bedenin uyumu” şeklinde tanımlandı. O da ütopyasında sokağa çıkmayı gerektirmeyen yaşam alanlarından bahsetti. Bu hayalini büyük ölçüde gerçekleştirdiğinde yıl 1925’ti. Yaklaşık 1800 kişiye yaşam alanı sağlayan United Habitation, insanların sosyal yaşam ihtiyacına da yanıt verdi. Alışveriş merkezi, spor salonu, tiyatro ve anaokulu gibi birimler, United Habitation bünyesinde toplandı.
Le Corbusier’in şehir planlaması konusundaki kabiliyeti, Mustafa Kemal Atatürk’ün de dikkatini çekti. Atatürk, Le Corbusier’den İstanbul’u yeniden planlamasını istedi ancak ünlü mimar bu teklifi, şehrin doğal dokusunun korunması gerektiğini düşündüğü için geri çevirdi. Bu kararında Mimar Sinan hayranı olmasının payı büyüktü. İsviçre asıllı Fransız Mimar, 27 Ağustos 1965’te hayatını kaybetti.
Le Corbusier’in Bazı Önemli Eserleri
Unite d’Habitation (Fransa)
İsviςre Öğrenci Yurdu (Fransa)
Notre Dame-du-Haut Kilisesi (Fransa)
Carpenter Görsel Sanatlar Merkezi (ABD)
Villa Savoye (Fransa)
Batı Sanatları Ulusal Müzesi (Japonya)
0 comments