Dekorasyonda Tipografi
Eski Yunancada ‘’typos’’ kelimesi form, ‘’graphia’’ kelimesi ise yazmak anlamına gelir. ‘’Typhography’’ –dilimizdeki okunuşu ile tipografi- bu iki kelimenin birleşimi ile oluşmuştur. Yazı tipi, punto büyüklüğü, satır uzunluğu ve satır arası boşluklarının farklı varyasyonlarının birleşimini temsil eder. Tasarım dünyasında önemli bir ifade biçimi olan tipografi, zaman içerisinde günlük hayatın diline de uyum sağlamıştır. Kullanım seçeneklerinin en geniş olduğu alanlardan biri de dekorasyon olmuştur.
Dekorasyonda tipografi, uygulama açısından son derece basit bir yöntemdir. İster evinize, ister iş yerinize kolaylıkla entegre edilebilecek birçok fikir üretebilirsiniz. Sticker yöntemi ile göz zevkinize ve düşünce yapınıza hitap eden şablonu satın alıp duvarınıza kolaylıkla yapıştırabilirsiniz. Bunun yanı sıra üzerinde tipografik harflerin yer aldığı panolardan yardım alabilir, görsel şemayı dilediğiniz gibi oluşturabilirsiniz.
Tipografik ögelerden, uygulama yapacağınız mekânın her bölgesinde yararlanabilirsiniz. Alan seçimi ve düzenlemeyi tamamen tercihleriniz belirleyecektir. Giriş holünde misafirlerinizi karşılayan tipografik askılar da kullanabilirsiniz, mutfakta iştah arttırıcı olacağını düşündüğünüz bir çerçeve de… Tipografik parçalar, onları kullandığınız alana enerji katacaktır. Çünkü sizden, görsel zevk ve fikirlerinizden parçalar taşır. Aynı zamanda yapı itibarıyla grunge ve retro dekorasyona da uyum sağlayacaktır. Bu iki tarzdan hoşlanıyorsanız tipografik detaylara mutlaka yer vermelisiniz.
Tipografik dekorasyon demek, duvarlarınızın tamamını yazı veya numaralarla kaplamak anlamına gelmez. Minimal kullanım da ortaya son derece hoş sonuçlar çıkartacaktır. Salondaki konsol büfenin üzerine veya banyo dolabınızda tipografik ögeler kullanabilir, yatak odanızda poster ya da çerçeve biçiminde yer verebilirsiniz.
Son dönemlerdeki yaygın kullanım çeşitlerinden biri de doğrudan tipografik biçimde üretilmiş ögeler oldu. Tipografik kütüphane rafları ve sehpalar oldukça ilgi çekiyor. Daha farklı ve basite indirgenmiş bir diğer kullanım türü ise kara tahtalar. Duvarınızın bir kısmını kara tahtaya ayırarak ‘yaz-boz’ modeli uygulayabilirsiniz. Yine tipografik sembollerle işlenmiş abajur, biblo veya çalışma masaları kullanarak ilham veren bir dekorasyona sahip olabilirsiniz.
Tipografik semboller kullanırken anlamlı olmalarına özen göstermelisiniz. Seçiminizin yalnızca görsel zevkinize değil, mental yönünüze de hitap etmesi önemlidir. İşte sizin için derlediğimiz tipografik dekorasyon fikirleri…
0 comments